غذای ایرانی

نان شیرمال نوعی نان سنتی خوش عطر و طعم

نان شیرمال یا نان دَشتری نوعی نان سنتی در ایران است، شبیه نان فطیر که با شیر پخته می‌شود و به همین دلیل که خمیر آن با شیر تهیه و مالش داده می‌شود شیرمال می‌گویند. در ترکیه، مناطقی از هند و همچنین بنگلادش نیز نان شیرمال می‌پزند که به احتمال فراوان از ایران وارد آن مناطق شده است. نان شیرمال بیشتر در ایران با آرد، تخم مرغ، شیر، شکر تهیه می‌شود اما دستور تهیه‌های متفاوتی در نواحی مختلف ایران دارد و در بسیاری از مناطق برای طعم دهی بهتر به آن زعفران اضافه می‌کنند.

شیرمال یکی از قدیمی‌ترین نان‌های شیرین یا نان قندی در ایران است که عموما به صورت دایره با قطر کمتر از ۴۰ سانت و با نقوش مختلف روی نان تهیه و طبخ می‌شود. به نان شیرمال بدین جهت نان دَشتری نیز می‌گفتند که معمولا برای تهیه آن از آرد بدون سبوس استفاده می‌کردند. از معروف‌ترین شیرمال‌های ایران که در نواحی مختلف ایران تهیه می‌شود، می‌توان به شیرمال سمنان، شیرمال همدان، شیرمال بیجار، شیرمال نایین که شکل کاملا متفاوتی دارد، شیرمال اصفهان و شیرمال ترکی اشاره کرد.

این نان خوش عطر و طعم به دلیل داشتن شیر و شکر در ترکیبات خود، انتخاب خوبی برای وعده صبحانه و عصرانه شما است. ما معمولا نان شیرمال را از فروشگاه‌های نان فروشی تهیه می‌کنیم حالا که فرصت پخت آن فراهم شده است، بیایید با هم پخت این نان خوشمزه و لطیف را تجربه کنیم.

مواد لازم:

• آرد گندم: سه لیوان
• شیر: یک لیوان
• شکر: نصف لیوان
• تخم مرغ: یک عدد
• زرده تخم مرغ: یک عدد
• پودر خمیر مایه: یک قاشق غذاخوری
• کره: ۱۰۰ گرم
• نمک: کمی

طرز تهیه و دستور پخت نان شیرمال :

۱. ابتدا همه مواد را از یخچال بیرون بیاورید تا به دمای محیط برسد. پودر خمیر مایه را درون ۲ قاشق آب ولرم بریزید و نصف قاشق شکر به آن اضافه کنید و ۵ دقیقه به آن زمان دهید.

۲. تخم مرغ، کره آب شده، شیر، شکر، خمیر مایه آماده شده و کمی نمک را با هم مخلوط کنید سپس آرد الک شده را کم کم به آن اضافه کنید و آن را به اندازه‌ای ورز دهید تا یک خمیر لطیف به دست آید. این خمیر به دلیل لطافتی که دارد ممکن است کمی چسبندگی داشته باشد اما نیازی نیست به آن آرد اضافه کنید.

۳. خمیر را سه ساعت داخل ظرفی در بسته قرار دهید و اجازه دهید استراحت کند. پس از این مدت زمان، آن را به چند قسمت مساوی تقسیم کنید. هر تکه را به صورت نوار بلند در آورید و به شکل‌های مختلف مدل بدهید. می‌توانید به شکل یک مار در هم تنیده یا موهای بافته شده در بیاورید.

۴. فر را روی حرارت ۱۸۰ درجه سانتیگراد روشن کنید و اجازه دهید تا گرم شود. در همین حین، داخل سینی فر کاغذ روغنی پهن کنید و خمیرهای شکل داده شده را داخل سینی بچینید.

۵. زرده تخم مرغ و کمی از کره آب شده را مخلوط کنید و با قلمو یا پنبه روی خمیرها بمالید، در صورت تمایل می‌توانید از کنجد یا دانه خرفه برای تزئین آن استفاده کنید. دوباره حدود ۲۰ دقیقه به خمیر استراحت دهید. حالا سینی را به مدت ۱۵ دقیقه در فر قرار دهید تا نان‌ شیر مال ها پخته شوند. در نهایت گریل بالای فر را ۲ دقیقه روشن کنید تا روی نان‌ها طلایی شود.

نان شیرمال . مه تارا

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
بستن