تندرستی و سلامت

تخم شربتی ( تخم ریحان ) و فواید و خواص فراوان آن را بهتر بشناسیم.

دانه های ریحان که به نام تخم شربتی به انگلیسی basil seeds هم شناخته می شوند دارای مقادیر بالای فیبر هستند و نزایای زیادی برای سلامتی دارند.
دانه های ریحان یا تخم شربتی و دانه های چیا تا حدودی به هم شبیه هستند، اما دانه های ریحان سیاه و به شکل اشک هستند در حالی که دانه های چیا خاکستری یا قهوه ای و گرد می باشند. وقتی که به دانه های ریحان و دانه های چیا آب اضافه می شود بافت ژله ای پیدا می کنند.
نام علمی دانه های ریحان Ocimum Basilicum می باشد.
طبع تخم شربتی گرم و تر است. دانه های ریحان  قرن هاست که در طب سنتی هندوستان نقش مهمی را ایفا می کنند. درمان افسردگی، کلسترول و فشار خون بالا از جمله مزایای تخم شربتی محسوب می شوند.

فواید تخم شربتی

مهمترین فواید دانه های ریحان عبارتند از: کمک به کاهش وزن، زیبایی پوست، تقویت مو، تنظیم قند خون، خنک شدن بدن، کاهش استرس، تقویت استخوان ها، کاهش فشار خون ، سلامت چشم، کاهش التهاب، کاهش کلسترول و جلوگیری از عفونت .

فواید و خواص دانه ریحان برای پوست و مو

دانه ریحان باعث کاهش چروک و لکه های پوستی می شود، همچنین این دانه ها برای حوانسازی پوست صورت مفید هستند.
تخم شربتی برای درمان مشکلات و بیماری های پوستی مفید می باشد. تخم ریحان و روغن نارگیل را ترکیب کنید و 5 دقیقه حرارت دهید، از این ترکیب برای درمان اگزما و پسوریازیس استفاده می شود.
علاوه بر این تخم ریحان غنی از ویتامین K، پروتئین و آهن می باشد و برای جلوگیری از ریزش مو و طاسی و داشتن موهای سالم و پرپشت مفید می باشد.

خواص دارویی تخم شربتی برای سلامتی

محققان در تایلند دریافتند که دانه های ریحان می تواند برای کاهش سطح کلسترول و فشار خون افراد استفاده شود. همچنین خواص ضد باکتری تخم ریحان برای درمان عفونت مثانه و عفونت واژن مفید می باشد.

تخم شربتی یا دانه ریحان در بارداری

مصرف تخم شربتی برای زنان باردار توصیه نمی شود چون باعث کاهش شدید استروژن خون می شود و این می تواند قاعدگی را تحریک کرده و ممکن است عوارض جانبی بر روی جنین ایجاد کند.

برای لاغری و کاهش وزن

دانه های ریحان  برای لاغری و کاهش وزن مفید هستند. تخم شربتی فیبر بالایی دارد که باعث کاهش اشتها و در نتیجه لاغری و کاهش وزن افراد می شود.

تخم شربتی برای معده و دستگاه گوارش

تخم ریحان برای درمان درد، سوزش سردل و ریفلاکس معده مفید می باشد.

تخم شربتی یا دانه ریحان برای یبوست

فیبر موجود در دانه های خیس خورده ی تخم ریحان اثر ملین دارد که باعث تمیز کردن معده و افزایش حرکت روده شده و به درمان یبوست کمک می کنند.

تخم شربتی یا دانه ریحان برای دیابت و قند خون افراد دیابتی

دانه های ریحان برای کاهش قند خون افراد دیابتی و درمان دیابت نوع 2 مفید می باشد. یک لیوان تخم شربتی صبح ناشتا می تواند حساسیت به انسولین را در طول روز بهبود ببخشد.

تخم شربتی یا دانه ریحان برای سرماخوردگی و گلو درد

مصرف تخم ریحان به درمان سرماخوردگی و آنفلونزا، گلو درد و بیماری تنفسی مانند آسم کمک می کند.

تخم شربتی یا دانه ریحان برای افسردگی و استرس

دانه های ریحان یا تخم شربتی باعث آرامش و بهبود خلق و خو و درمان افسردگی و استرس می شوند. نوشیدن یک لیوان تخم ریحان راه حل سریع و ساده برای درمان اضطراب شما می باشد.

برای چشم

وجود مقادیر بالای ویتامین A در دانه های ریحان می تواند برای جلوگیری از آب مروارید و ماکولا مفید باشد.

طرز تهیه شربت با تخم ریحان

با نزدیک شدن فصل گرما همه ما بدنبال نوشیدنی های خنک خوش مزه و مفید میگردیم که بتوانیم با مصرف آنها هم تشنگی و عطش را رفع کنیم و هم آب از دست رفته بدنمان را تامین کنیم

نوشیدنی های بسیار زیاد و متنوعی وجود دارد بعضی از آنها مانند آب میوه های خانگی طبیعی و مفید هستند ولی تهیه آنها احتیاج به کمی زمان و انرژی دارد و بعضی دیگر که در بازار بسیار فراوان هستند نوشیدنی های غیر طبیعی ، به همراه افزودنی و مضر میباشند که مصرف آنها توصیه نمیشود

بهترین گزینه ها برای نوشیدنی های مصرفی در فصول گرم سال نوشیدنی های سنتی خودمان میباشد که هم اکثر آنها با مواد بسیار ساده و کم و ارزان قیمت تهیه میشود و هم علاوه بر رفع تشنگی و تامین آب بدن خواص زیادی دارند همچنین تهیه آن زمان انرژی کمی نیاز دارد بنابراین بهترین انتخاب برای رفع تشنگی میباشد-

یکی از محبوب ترین این شربتها ، شربت تخم ریحان است که از آب ، تخم شربتی ، شکر ، گلاب و یخ تهیه میشود.

 

موادی که برای تهیه این شربت فوق العاده نیاز دارید یک و نیم لیوان آب ، یک و نیم قاشق غذاخوری تخم ریحان ، یک و نیم قاشق غذاخوری آبلیموی تازه و به مقدار دلخواه شکر یا عسل که بهتر است از عسل طبیعی استفاده کنید تا مفید تر و فاقد قند مصنوعی باشد.

روش اول

در روش اول تهیه شربت ابتدا تخم شربتی را بشویید و سپس ظرف حاوی آب سرد بریزید و به مدت ده تا پانزده دقیقه به هم بزنید تا زمانیکه ماده ای ژله مانند اطراف تخم ریحان ایجاد شود.

از آنجاییکه این کار باعث میشود تخم شربتی ها شسته شوند و خاشاک و خاک آنها به آب منتقل شود بنابراین حتما آب آنرا دور بریزید و اگر حس کردید هنوز خاک و شن ها شسته نشده اند همین کار را چندین بار انجام بدهید

سپس آب و آبلیمو و عسل را اضافه کنید و مخلوط بفرمایید برای خوش طعم و خوش رنگ تر شدن میتوانید کمی زعفران نیز به آن اضافه بفرمایید

روش دوم

در این روش لازم است ابتدا آب و شکر را روی حرارت قرار دهید و مدام هم بزنید تا کمی غلیظ شود سپس آنرا از یک صافی رد کنید و صبر کنید تا خنک شود

پس از خنک شدن گلاب را به آن اضافه کنید بعد از آن تخم ریحان ها را بشویید و به آن اضافه فرمایید و به هم بزنید شربت را داخل یخچال قرار دهید و کمی اجازه دهید تا تخم شربتی ها خوب لعاب دار شوند بعد از آن هنگام سرو به آن یخ اضافه کنید میتوانید از آبلیمو و زعفران نیز استفاده کنید

هنگام سرو بهتر است لیوان را با یک برش از لیموی بزرگ و چند برگ نعنای تازه تزیین کنید تا زیباتر شود-

مضرات و عوارض دانه ریحان یا تخم شربتی

کودکان و سالمندان باید در استفاده از تخم ریحان احتیاط کنند چون اگر به خوبی با آب ترکیب نشود باعث انسداد گلو شده و می تواند باعث خفگی آن ها شود علاوه بر این تخم شربتی برای زنان باردار مناسب نیست چون سطح استروژن را کاهش می دهد.
کسانی که از اختلالات تیروئید یا سایر بیماری های هورمونی رنج می برند بهتر است قبل از مصرف تخم شربتی با پزشک خود مشورت کنند.

استخراج صمغ تخم ریحان

2 قاشق چایخوری دانه های ریحان  را با 1 فنجان آب گرم ترکیب کرده و بگذارید بماند، تخم شربتی به سرعت آب را جذب کرده و متورم می شود و بافت ژلاتینی که در واقع همان صمغ تخم شربتی می باشد را آزاد می کند.
در این هنگام تخم ریحان شما آماده مصرف می باشد.

ارزش غذایی

کالری : 94
کربوهیدرات : 12 گرم
فیبر : 10 گرم
پروتئین : 4.7 گرم

تخم شربتی . مه تارا

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
بستن