تندرستی و سلامت

آویشن گیاهی با برگ های بسیار خوش عطر برای مصارف غذایی و دارویی

آویشن درختچه های کوتاه و پر شاخه است. شاخه های علفی آن پوشیده از برگهایی در قسمت فوقانی ساقه است. گلهای سفید ریز آن به طور چتری و منفرد میرویند . میوهی آن فندق چهار قسمتی است. آویشن گیاهی است علفی با ساقههای کرکدار و سفید.

آویشن  یکی از شناخته شده ترین گیاهان دارویی است. گونه های مختلفی از آن در کوهستان های ایران می روید و نام های گوناگونی دارد. از جمله در همدان به آن آزربه و در کوخرد هرمزگان به آن اَوشُه می گویند. آویشن در طب سنتی ایران و اروپا، مصرف دارویی دارد. از این گیاه علفی و معطر در صنایع غذایی، دارویی، بهداشتی و آرایشی استفاده متنوعی می شود. قسمت های دارویی این گیاه، سرشاخه های آن و برگ خشک شده ی آن است.

آویشن با نام علمی Thymus یکی از گیاهان دو لپه است. این گیاه از خانواده نعنائیان(Lamiaceae ) ) و منشاء پیدایش آن مناطق دریای مدیترانه است. این گیاه از گیاهان چند ساله بوده و تا ارتفاع 40 سانتیمتر رشد می کند و بر روی شاخه های کوچک و چوبی اش، برگهای نوک تیز به رنگ سبز تیره می روید. از برگهای بسیار خوش عطر آن اغلب به عنوان ادویه یا دارو استفاده می شود. از گلهای سفید متمایل به صورتی رنگ آن در تابستان بوی شامه نوازی به مشام می رسد. گونه های بی شمار و متفاوتی از انواع این گیاه وجود دارد. عصاره این گیاه عطر تندی دارد و نوع تازه آن از عطر بیشتری برخوردار است.

جایگاه این گیاه در تاریخ

این گیاه در مصر باستان نقش عمده ای در مومیایی کردن اجساد ایفا می کرد. پزشکان یونانی و مصری، اثر قوی و تحریک کننده ی این گیاه را شناخته بودند حتی آشپزهای آن روزگار هم به ارزش آن واقف بودند. این گیاه در قرون وسطی به عنوان نمادی از قدرت و جرأت مطرح می شد و سربازهای آن زمان، قبل از جنگ خود را با این گیاه می آراستند.

آویشن کوهی

آویشن کوهی یکی از گیاهان زیبا و معطر است که در اکثر مناطق معتدله رویش دارد. نمونه ی اهلی این گیاه، آویشن شیرازی است که به صورت کشت داده شده مورد بهره برداری قرار می گیرد و در شیراز کشت می شود. از نظر شکل ظاهری و طعم این دو نوع آویشن با هم فرق دارند. البته خواص درمانی آویشن کوهی بسیار بیشتر از آویشن شیرازی است.

آویشن باغی

مواد مؤثر آویشن باغی در صنایع غذایی به مقادیر فراوان کاربرد دارد. از تیمول و کارواکرول آن به عنوان نگهدارنده ی مواد غذایی در صنایع غذایی استفاده می شود. اسانس آویشن باغی همچنین خاصیت شدید ضد باکتریایی و ضد قارچی دارد. از مواد مؤثره این گیاه در صنایع آرایشی و بهداشتی و در تهیه کرم ها، عطرها، لوسیونها، دهان شویه ها و پماد استفاده می شود. از اسانس این گیاه به عنوان آروماتراپی (درمان با مواد معطر) استفاده شده و در خمیر دندان نیز به عنوان یک ماده ضد باکتری مورد استفاده قرار می گیرد.

استفاده در آشپزی

در حال حاضر ، بسیاری از غذاهای کشورهای جنوب اروپا بدون آویشن معنی و مفهوم خود را از دست می دهند. این گیاه تقریبا در ترکیبات ادویه ای، نقش اساسی دارد و در آشپزی غذاهای سنگین از آن استفاده فراوانی می شود. این گیاه علاوه بر بهبود طعم غذا، باعث سرعت بخشیدن به عمل هضم نیز می شود. مصرف آن، مخصوصاً در وعده های غذایی سنگین توصیه می شود. از لحاظ طعم، این گیاه با ریحان، نوعی آلو، جوز هندی، اکلیل کوهی و مریم گلی شباهت دارد. از آویشن در سرخ کردنیها ( مخصوصاً گوشت بزغاله)، ماهی، پرنده، سس اسپاگتی، سس گوجهفرنگی، سوپ سبزیجات، سالاد، غذاهای قارچ دار، گوشت چرخکرده در حجم زیاد، خورشتها و غذاهای سیب زمینی دار استفاده میشود. این گیاه باید دور از نور و رطوبت و در شیشه های ضخیم و سربسته یا قوطیهای فلزی نگهداری شود.

خواص آویشن برای زیبایی

خواص این گیاه را بهتر بشناسید. این گیاه درمان‌کننده هزار و یک درد است؛ از زیبایی پوست و مو گرفته تا درمان عفونت های ویروسی و … همه از همین گیاه خوش عطر و طعم بر می‌آید؛ با ما همچنان همراه باشید.

خواص آویشن برای پوست

به زیبایی پوست و موی خودتان اهمیت می‌دهید؟ این گیاه در خدمت شما است؛ همین گیاه خوش عطر و طعم علاوه بر سلامتی در زیبایی شما هم تأثیر‌گذار است؛ می‌توانید از دمنوش یا روغن این گیاه برای درخشندگی بیشتر پوست و به عنوان یک لوسیون طبیعی استفاده کنید.

۱. درمان جوش و آکنه

آویشن خاصیت ضد باکتری فوق‌العاده ای دارد و با باکتری هایی که باعث جوش های سر سیاه و آکنه در پوست می‌شوند، مبارزه می‌کند. این گیاه معمولا در کرم های طبیعی ضد جوش و لوسیون ها استفاده می‌شود.

۲. شادابی پوست

با مصرف این گیاه می‌توانید از شر مشکلات پوستی و باکتری ها خلاص شوید. اگر می‌خواهید پوست شاداب‌تری داشته باشید، روغن آویشن را با آب رقیق و به عنوان یک تونر پوستی از آن استفاده کنید.

تقویت و زیبایی مو با آویشن

با این گیاه دیگر نگران زیبایی مو های خود نباشید، مواد مغذی در این گیاه می‌توانند به رشد مو های شما کمک کنند. آویشن جریان خون در کف سر را هموار می‌کند؛ برای درخشندگی بیشتر مو ها می‌توانید مخلوط روغن زیتون و آویشن را روی پوست سر خود بمالید؛ به این ترتیب، مو های سالم و درخشان‌تری خواهید داشت.

۱ . درمان ریزش مو

اگر ریزش مو دارید؛ روغن آویشن را امتحان کنید، استفاده از روغن این گیاه به تنهایی یا همراه با مواد دیگر می‌تواند مو های شما را ضخیم و درخشان کند و از ریزش مو هم جلوگیری کند.

۲. آویشن ؛ گیاه ضد شوره

این گیاه با خواص ضد باکتریایی که دارد می‌تواند پوست سر شما را تمیز کند و در درمان شوره سر هم مؤثر باشد. این گیاه اغلب به عنوان یک عنصر در شامپو یا نرم‌کننده ها استفاده می‌شود.

آویشن در طب نوین

استفاده ی امروزی ثابت شده این گیاه برای درمان آسم، سرفه های خشک مکرر، آمفیزم و برونشیت مؤثر است. چای دمکرده آن را نیز برای درمان عفونت گوش میانی، نفخ و تهوع استفاده می کنند، عصاره آویشن حاوی ماده ای به نام «تیمول» است که برای بیماران مبتلا به آسم مفید است. حمام آویشن برای مبتلایان به دردهای عضلانی، مفصلی و روماتیسمی مفید است. ضماد این گیاه برای نیش و گزیدگی حشرات مؤثر است .در حاملگی مصرف این گیاه ممنوع است اما در دوران شیردهی منعی ندارد.

خواص دارویی

این گیاه بوی بسیار مطبوع و مزه تندی دارد و به خاطر خاصیت اش در شدت دادن به جریان خون، به هر عضوی که مالیده شود خون به آن طرف سرازیر می شود. برای ریزش مو، جوشانده این گیاه استفاده می شود تا جریان خون را در آن قسمت بیشتر کرده و پیاز مو تغذیه شود. آویشن برای جلوگیری از ریزش مو نیز مؤثر است. 20 گرم این گیاه را در یک لیتر آب جوشانده شود و هرچند روز یک بار به سر مالیده شود. ضمناً در خوردن آویشن نباید زیاده روی کرد زیرا باعث بروز آلبومین در ادرار می شود. همچنین این گیاه داروی خوبی برای معده می باشد و ناراحتیهای معده را از نظر هضم، نفخ به طور کلی برطرف می کند.

خواص درمانی آویشن

آویشن فقط گیاه زیبایی نیست! از خواص درمانی این گیاه چه می‌دانید؟ با ما همچنان همراه باشید:

آویشن ؛ گیاه ضد سرماخوردگی

سرفه می‌کنید؟ گلو درد دارید؟ سرما خورده‌اید؟ یک لیوان دمنوش یا چای آویشن می‌تواند تمام مشکلات شما را حل کند؛ البته می‌توانید از ادویه هایی مثل دارچین و عسل، نعناع، زنجبیل، پونه، بابونه و حتی لیمو هم در این ترکیب خوشمزه استفاده کنید. خواص آنتی سپتیک و آنتی بیوتیک این گیاه یک درمان مؤثر برای مشکلات تنفسی مانند سرفه، برونشیت، عفونت ریه، تنگی نفس و همچنین گلو درد و سر درد است.

آویشن ؛ گیاه تقویت‌کننده اعصاب

فقط گل گاو زبان اعصاب شما را آرام نمی‌کند؛ از این به بعد می‌توانید روی آویشن هم حساب کنید. آویشن مقوی معده و اعصاب است و به علت عطر و طعم مطبوعی که دارد، یک داروی اشتها‌آور و هضم‌کننده غذا است که مانع از ترش شدن غذا در معده می‌شود.

سلامت استخوان ها

آویشن سرشار از انواع مختلف ویتامین ها است؛ این گیاه یک منبع غنی از ویتامین K، آهن، کلسیم و منگنز است. این مواد معدنی نقش مهمی در سلامت، تراکم استخوان ها و کاهش مشکلات ناشی از کمبود کلسیم مثل پوکی استخوان ایفا می‌کنند.

کنترل فشار خون

عصاره این گیاه سرشار از پتاسیم است که در کنترل فشار خون و ضربان قلب نقش مهمی دارد؛ این گیاه جریان خون بدن را تنظیم می‌کند.

تقویت بینایی

این گیاه غنی از ویتامین A است؛ این ویتامین بیماری های مربوط به چشم را کنترل و درمان می‌کند. همچنین باعث تقویت بینایی می‌شود؛ اگر شما چشمان تیزبین مانند عقاب می‌خواهید، آویشن بخورید.

گیاه ضد سرطان

مطالعات ثابت کرده‌اند که ترکیبات موجود در عصاره این گیاه از سرطان روده بزرگ محافظت می‌کند. مصرف آویشن کوهی می‌تواند بسیاری از سرطان های شایع در زنان از جمله سرطان سینه را درمان کند.

درمان اسهال و نفخ

آویشن یک گیاه ضد نفخ است که باعث حرارت بدن و هضم غذا می‌شود، جوشانده این گیاه برای درمان اسهال، دل‌پیچه یا پیچش روده بسیار مؤثر است.

نظر شما درباره این گیاه پر خاصیت چیست؟ اصلا آویشن در کابینت آشپزخانه شما جایی دارد؟ تا به حال دمنوش و چای آویشن خورده‌اید؟ اگر پاسخ شما خیر است؛ بهتر است هر چه زود تر با این گیاه آشتی کنید.

نحوه استفاده از آویشن

معمولاً آویشن را به صورت تازه ، خشک شده به عنوان چاشنی در غذا استفاده می شود و در مواقعی هم از ترکیب عصاره آن روغن گرفته می شود که آویشن تازه به مدت دوهفته در یخچال قابل نگهداری است و پودر آویشن در جای خنک و یخچال به مدت شش ماه قابلیت ماندگاری دارد.

از این گیاه می توان به شکل های مختلف چون سبزی خشک شده در آشپزی یا برای موارد دارویی به صورت چای ، شربت ، مکمل و روغن استفاده کرد.

این گیاه چه به صورت تازه یا خشک شده در غذاهایی چون مرغ ، ماهی ، سوپ ، آش و…استفاده می شود و اگر از بوی آن بدتان نمی آید می توانید در هرغذایی مقدار کمی از آن را استفاده کنید.

هشدار در مورد آویشن

معمولاً افرادی که مدتی از این گیاه در غذا یا به عنوان دارو استفاده می کنند در کوتاه مدت عواقب آن را نمی بینند ولی در درازمدت زیان آور است بنابراین مصرف زیادی آن هم خوب نیست.
در مواردی نباید از آویشن استفاده کرد چون باعث ضرر و صدمه به شخص می شود.خانم هایی که به هورمون حساسیت دارند یا زنانی که سرطان پستان ، تخمدان و بیماریهای رحمی و آندومتری دارند نباید این گیاه را استعمال کنند چون مانند یک استروژن عمل می کنند.
افرادی هم هستنند که به نعناع و آویشن حساسیت دارند و برای این گروه هم استفاده از آویشن ممنوع است.
یا کسانی که خون ریزی دارند روند لخته شدن خون با خوردن این گیاه به عقب می افتد و یا دوهفته قبل از جراحی بهتر است از آویشن استفاده نشود.

آویشن

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
بستن