تندرستی و سلامت

هل ، دانه ای خوش رایحه و مفرح با خواص ارزشمند

هل، دانه‌هایی در سه رنگ سفید، سبز و سیاه داشته و گیاهی از نژاد زنجبیلیان است.
دانه سبز رنگ هل به دلیل طعم و عطر قوی و ارزشمندی که دارد از دو نوع دیگر مرغوب‌تر بوده و بسیار مورد استفاده افراد، مخصوصا در کشور‌های آسیایی است.
هندی‌ها و پاکستانی‌ها و جنوب بلوچستان ایران بیشترین مصرف‌کننده‌های هل در جهان هستند.
از نظر طب سنتی، هل همانند دارچین، دارای طبع گرم و خشک است و از مغز و پوست دانه هل و یا عرق آن به دلیل خواص مفیدی که دارد در شیرینی، دسر، نوشیدنی‌ها، دم‌نوش‌ها و طبخ غذا استفاده می‌شود.

از جمله فواید هل :

• حفاظت آن از روده و معده
• کنترل کلسترول
• کنترل سرطان
• تسکین مشکلات قلبی عروقی
• ارتقاء سیستم گردش خون
• درمان درد دندان
• گرفتگی و انسداد ریه
• مشکلات گلو
• عفونتهای دندان و لثه
• سل
• ورم پلکهای چشم
• مشکلات روده و معده
• مشکلات کلیه
• سنگ صفرا
• به عنوان پاد زهر در مسمومیت و گزیدگی
استفاده می شود.

مواد مغذی هل

بنا به اظهارات بخش کشاورزی و بانک اطلاعات تغذیه در امریکا هر ۱۰۰ گرم این گیاه حاوی ۳۰۰ کیلو کالری انرژی، ۶۸ گرم کربوهیدرات، ۱۱ گرم پروتئین و ۲۸ گرم فیبر دارد و کلسترول آن صفر است.
بنا به اظهارات این نهاد هل حاوی انواع ویتامین و ترکیبات مغذی از جمله نیاسین، پیریدوکسین، ریبوفلاوین و تیامین است.
در چای آن می توان ویتامینهای A, C و سدیم، پتاسیم، کلسیم، مس، آهن، منگنز، منیزیم، فسفر و روی نیز مشاهده کرد.

فواید  هل برای سلامتی

اگر دوست دارید که هل را به برنامه غذایی خود بیفزائید بهتر است از خواص و موارد مصرف آن مطلع باشید.

مانع ابتلا به سرطان روده بزرگ

سرطان روده بزرگ یکی از شایع ترین دلایل مرگ در جهان است.
به دلیل گرانی درمان و عوارض جانبی درمان محققین در تلاشند تا جایگزین مناسب و بهتری برای آن پیدا کنند.
طبق تحقیقاتی که دو محقق هندی در مؤسسه سرطان کلکته انجام دادند مشخص گردید استفاده از هل توانسته تا ۴۸ در صد بیماری سرطان روده بزرگ را از بین ببرد.

محافظ قلب

تحقیقی که در کالج داروسازی عربستان سعودی انجام گرفت نشان داد استفاده از این گیاه  باعث کنترل ریتم ضربان قلب و فشار خون می شود.
مواد مغذی موجود در هل قند موجود در چربی را خنثی می کند. طبق آزمایشی که بر موشها انجام شد آنتی اکسیدانهای مفید برای کبد و قلب آنزیمهائی تولید کردند که باعث کاهش و کنترل کلسترول در موشها شد.

ضد افسردگی

این گیاه خاصیت ضد افسردگی دارد.
روغن و عصاره آن در رایحه درمانی بکار گرفته می شود.
این گیاه نه تنها برای رفع افسردگی استفاده می شود بلکه در درمان برخی از بیماریها از جمله مشکلات معده و بیماریهای تنفسی نیز کاربرد دارد.

محافظ روده و معده

این گیاه در طب سنتی چین و هندوستان مصرف زیادی دارد.
در طب سنتی مرسوم بین مسلمانان و اعراب از این گیاه برای رفع اختلالات معده و روده استفاده می شود.
عصاره متانولی این گیاه مشکلاتی مانند ترشی معده، نفخ و درد معده را بر طرف می کند.
طبق تحقیقاتی که در دهلی نو توسط گروهی از محققین انجام گرفت مشخص گردید که عصاره های فرار موجود در هل تأثیر مثبتی بر روده و معده دارند.

ضد میکروب قوی

هزاران سال است که هل به عنوان ماده ای ضد عفونت شناخته شده است.
در علم جدید خاصیت ضد میکروبی آن به اثبات رسیده است. آزمایشی بر عصاره فرار موجود در این گیاه  انجام گرفت که نشان داد وجود این عصاره از رشد و پخش برخی از میکروبهای خطرناک که مسمومیت غذائی ایجاد می کنند جلوگیری می کند.

خاصیت ضد ورم

در طب سنتی هند هل را برای تقوقت ماهیچه ها و رفع درد مفاصل استفاده می کنند.
گرفتگی عضله در افراد کهنسال بیشتر رایج است.
یک کشیدگی کوچک منجر به گرفتگی عضله در آنها شده و درد شدیدی ایجاد می کند.
تحقیقی که در عربستان بر حیوانات انجام گرفت ثابت کرد که استفاده از این گیاه  گرفتگی عضلانی آنها را بر طرف کرد.
تحقیقات جدید نیز خاصیت ضد ورم و ضد سرطان هل را نیز ثابت کرده است.

محافظ دندان

پزشکان طب سنتی در چین و هندوستان برای قرنهاست که از هل برای درمان دردها و مشکلات دهان استفاده می کنند.
پس از ساخت آنتی بیوتیک مشخص گردید که این دارو نتایج مختلفی داشته و در عین حال در برخی موارد عوارض جانبی دارد.
یکی از این عوارض جانبی حذف و از بین بردن باکتریهای لازم و خوب در روده است.
استفاده از درمانهای طبیعی از عفونتهای میکروبی پیشگیری کرده بدون آنکه به باکتریهای پروبیوتیک صدمه ای بزند.
در تحقیقی که در کالیفرنیا انجام شد وجود خواص ضد میکروبی هل به اثبات رسیده است.

درمان آسم

این گیاه را می توان برای درمان آسم و یا دیگر مشکلات تنفسی بکار برد.
در تحقیقی که با استفاده از حیوانات انجام گرفت مشخص گردید که عصاره ای در هل برای رفع گرفتگی نای وجود دراد که بسیار مؤثر است.
در این تحقیق همچنین مشخص گردید که هل باعث آرامش بافتهای نای می شود.
اما به آزمایشات دیگر برای اثبات تأثیر آن بر انسان نیاز است.

خاصیت سم زدایی

سوخت و ساز بدن تولید سم و رادیکالهای آزاد می کند که باید آنها را خنثی کرده و از بدن خارج کرد.
اگر نتوانیم رادیکالهای آزاد را از بدن خارج کنیم باعث بیماریهای زیادی مانند سرطان و یا پیری زودرس می شود.
هل می تواند به عنوان یک سم زدای طبیعی عمل کند.
طبق تحقیقی که توسط گروهی از دانشمندان انجام گرفته مشخص گردید که این گیاه  تأثیرات خوبی برای مقابله با سلولهای سرطانی دارد.
این دانه های خوشبو ، گردش خون را بهتر می کند.
در روشهای سنتی درمانی مانند رایحه درمانی از هل برای درمان علائم آسم و برونشیت استفاده می شود.

رایحه هل گردش خون و خون رسانی به ریه ها را ارتقاء می دهد.

این دانه های خوشبو ، گردش خون را بهتر می کند.
عصاره های موجود در این گیاه  برای رفع استرس در افراد مضطرب و عصبی استفاده شد و مشخص گردید که با مصرف هل گردش خون آنها منظم و بهتر شد و رفته رفته استرس آنها برطرف گردید.

افزاینده قوای جنسی

از آنجایی که هل طعم شیرینی دارد می توان گفت که خاصیت افزایش قوای جنسی را داراست. برای رفع ناتوانی های جنسی نیز می توان از هل استفاده کرد.

درمان سکسکه

سکسکه بسیار مشکل آزار دهنده ای بخصوص برای کودکان است.
درمانهای زیادی در طب سنتی برای رفع سکسکه وجود دارد که یکی از آنها ترساندن فردی است که سکسکه می کند
برای رفع سکسکه چند غلاف هل را بجوشانید و سپس جوشانده را بنوشید، سکسکه بر طرف می شود.

مه تارا. هل

دیگر خواص هل عبارتند از:

جویدن دانه های هل پس از صرف غذا ضمن کمک به هضم و گوارش بهتر غذا، می تواند بوی نامطبوع دهان(مثل بوی سیر و پیاز) را نیز خنثی کند.دانه های هل خواص گرمابخشی داشته و معده و روده ها را تقویت می کنند.
هل اشتها را تحریک می کند و عمل هضم غذا را بهبود می بخشد.نوشیدن دم کرده ی داغ آن موجب تسکین کولیت، سوءهاضمه، باد نفخ، حالت تهوع و بی حالی شده و مانع ترشح زیاد اسید معده می شود.

*

یکی از خواص ویژه و بسیار ارزشمند هل، جلوگیری از تشکیل خلط در گلو است.از این رو می توان آن را به محصولات لبنی و پودینگ ها افزود تا اثر شیر را که موجب تشکیل خلط در گلو می شود خنثی کرده و به هضم آن نیز کمک کند.

دانه های هل خاصیت داروی اکسپکتورانت را دارد و سینوس ها و برونش ها، بینی و سینه را از خلط و ترشحات اضافی پاک می کنند.این گیاه چنان که ذکر شد خواص گرمابخش و انرژی زا دارد از این رو به بهبود روحیه و بازیابی انرژی و توان از دست رفته کمک می کند، اضطراب و نگرانی را کاهش می دهد و در رفع افسردگی موثر است.

*

هل همچنین کلیه ها را تقویت می کند و گفته می شود برای درمان شب ادراری کودکان مفید است.
تقویت کنده قلب و بدن است.بادشکن بوده و گاز معده و روده را از بدن خارج می سازد.

علاوه بر این، بعضی ها هنگام دم کردن چای معمولی چند دانه هل یا یک عدد میوه هل را در چای می ریزند و همراه با آن دم می کنند. این چای، هم خوش طعم تر می شود و هم خاصیت درمانی دارد.
در صورتی که عرق بدبویی دارید یا دهان شما بوی خوبی نمی دهد، ۶گرم هل را- با غلافش- به صورت چای دم کنید و در طول یک روز به مرور بنوشید.

*

به این منظور مقداری از هل را مانند انفیه از بینی بکشید.
ادرار آور است.قاعدگی را باز می کند.زخم های دهان را برطرف می کند، بدین منظور دم کرده هل را در دهان قرقره کنید.برای تسکین درد گوش ، گرد هل را در گوش بریزید.تب را پایین می آورد.

مضرات هل

مصرف زیاد هل در افرادی که طبیعت گرم دارند مضر است.
کسانی که یبوست دارند کمتر مصرف کنند.
کسانی که فشار خون یا زخم معده دارند نباید در خوردن آن زیاده روی کنند.
مصرف زیاد آن هم تپش قلب را افزایش می دهد و هم برای بیماری های روده و ریه مفید نیست.
برای بیماری‌های سوزاک و سیفیلیس و عفونت های ادراری بانوان حامله مضر می‌باشد.
کسانی که ورم پروستات دارند کم مصرف کنند.
مقدر مصرف زیاد هل برای روده ها مضر است . برای رفع این اشکال آنرا باید با کتیرا خورد .
توجه کنید که مقدار مصرف باید از یک مثقال بیشتر نشود.

طریقه مصرف هل

معمولاً دانه‌های داخل هل را به صورت دم کرده استفاده می‌کنند و به عنوان ادویه و معطر کننده در صنایع غذایی، شیرینی‌سازی، عطرسازی و معطر کردن بعضی از محصولات دخانیات نیز کاربرد دارند.

خواص هل برای لاغری

تحقیقات نشان داده است که این گیاه  حاوی مقادیر بالایی از فیبر است که اشتها را کاهش داده و متابولیسم بدن را افزایش میدهد و یکی از ادویه های مفید برای کاهش وزن و لاغری است.
همچنین ملاتونین موجود در آن فرایند چربی سوزی را افزایش میدهد.
یکی از بهترین راه های استفاده از هل برای لاغری و چربی سوزی ریختن مقداری پودر هل در چای یا قهوه روزانه تان است.
همچنین میتوانید خود هل را به صورت دمنوش استفاده کنید.

طرز تهیه چای چربی سوز هل و زنجبیل

هر روز صبح مقداری پودر هل (به اندازه یک دانه کامل هل یا نصف قاشق چای خوری)و زنجبیل و رازیانه(نصف قاشق چای خوری از هر کدام)را به یک قوری آب داغ در دمای ۸۰ درجه اضافه کرده و بگذارید ۵ دقیقه دم بکشد و سپس نوش جان کنید.
این دمنوش مفید نه تنها به چربی سوزی شما کمک میکند بلکه باعث سم زدایی بدن نیز میشود.

هل

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
بستن