تندرستی و سلامت

لبو، خوراکی خوشرنگ ، دلپذیر و پرخاصیت

چغندر در دو نوع چغندر سفید و چغندر قرمز و چغندر زرد یافت می شود. لبو در واقع ریشه اصلی گیاه چغندر است که طبخ شده و یکی از انواع مختلف چغندر است که بیشتر آن ها به خاطر ریشه خوراکی‌شان پرورش داده می‌شود.

چغندر  کم کالری و بسیار غنی از فیبر، آهن، منگنز، مس، پتاسیم و کلسیم و فولات می باشد.

لبو گذشته از این‌که خوراکی دلپذیری است، دارای طبعی گرم و تر است و به عنوان یک داروی گیاهی و رنگ خوراکی نیز مورد استفاده قرار میگرفته  و یونانی ها در قدیم از آن بعنوان خنک کننده ی خون یاد می کردند.

خواص لبو

لبو سرشار از ویتامین ها و املاح معدنی است؛ علاوه بر این دارای بسیاری از خواص پزشکی و درمانی است؛

۱) مواد مغذی بالا و کالری کم؛

لبو دارای یک پروفایل غذایی فوق‌العاده است. کالری کمی دارد و در عوض سرشار از ویتامین ها و مواد معدنی است. فیبر، فولات، منیزیم، فسفات، آهن، پتاسیم و ویتامین های C و B۶ همه این ها در لبو یافت می شود و این ماده غذایی را ارزشمند کرده است. در کنار همه این ها چغندر قرمز حاوی نیترات معدنی و رنگدانه های طبیعی است که دارای فواید بسیاری برای سلامتی بدن هستند.

۲) تنظیم کننده ی فشار خون

بیماری های قلبی شامل حملات قلبی، اختلالات قلبی و سکته یکی از شایع‌ترین بیماری ها در سراسر جهان به شمار می رود و یکی از مهم ترین دلایل ایجاد کننده ی این بیماری ها فشار خون بالا است. مطالعات نشان می دهد که لبو می تواند فشار خون را تا ۴-۱۰mmHg پس از چند ساعت کاهش دهد و این تاثیر در مصرف خام چغندر بسیار چشمگیرتر است.

این اثرات کاهش فشار خون به احتمال زیاد به دلیل غلظت زیاد نیترات در چغندر است. نیترات در بدن شما به اکسید نیتریک تبدیل می شود؛ مولکولی که رگ های خونی را گشاد می کند و باعث افت فشار خون می شود. اما این نیترات فقط در حدود ۶ ساعت در گردش خون باقی می ماند و برای مشاهده ی تاثیرات دراز مدت آن بر فشار خون، مصرف مرتب آن نیاز است.

مطالعه ای در سال ۲۰۱۴ نشان داد که مصرف روزانه یک فنجان آب لبو به مدت ۴ هفته فشار خون بالا را کاهش می دهد.

۳) لبو به جنگ التهابات می رود!

التهابات در بدن زمینه ساز بسیاری از بیماری ها از جمله بیماری های قلبی، سرطان و چاقی هستند. لبو حاوی ماده ای بنام بتالائین است و خصوصیات ضد التهابی فراوانی دارد.

مطالعات بر روی افرادی که به دلیل بیماری آرتروز از درد مفاصل بخصوص درد زانو رنج می برند نشان داد که مصرف روزانه ماده بتالائین که در چغندر قرمز به فراوانی وجود یافت می شود به بهبود عملکرد مفاصل و کاهش درد زانوی این افراد کمک شایانی کرده است.

۴)  سلامت دستگاه گوارشی

فیبر غذایی یکی از مؤلفه های مهم رژیم غذایی سالم است و به بسیاری از فواید از جمله بهبود هضم غذا کمک می کند. لبو مقادیر زیادی فیبر دارد و می تواند به جلوگیری از ایجاد یبوست، هموروئید، سرطان کولون، رفلاکس اسید معده و چاقی کمک کند.

۵) سلامت مغز

مطالعه در سال ۲۰۱۷ نشان داد که چغندر و لبو جریان خون را به سمت مغز بهبود می بخشند. نیترات موجود در چغندر رگ های خونی منتهی به مغز را باز‌تر کرده و اجازه می دهد تا اکسیژن بیشتری به بافت مغز برسد و از این طریق به بهبود سلامت مغز در عملکرد‌های روزانه ی خود کمک می کند.

به علاوه مشاهده شده‌است آب لبو از آلزایمر پیشگیری می‌کند. بر اساس پژوهش‌هاکسانی که آب لبو می‌نوشند مغزی سالم‌تر و عملکرد شناختی بهتری دارند.

۶) خاصیت ضد سرطانی

سرطان یک بیماری جدی و بالقوه کشنده است که با رشد کنترل نشده سلول ها نمایان می شود. محتوای آنتی اکسیدانی و ضد التهابی چغندر باعث شده تا از آن بعنوان یکی از جنگ جویان قوی علیه سرطان یاد شود.

مطالعات حاکی از آن است که چغندر به کاهش تکثیر سلول های سرطانی در آزمایشات حیوانی منتج می شود و همین امر زمینه را برای تحقیقات بعدی در این باب فراهم می کند.

بیشترین تحقیقات بر روی اثر چغندر بر کاهش تکثیر سلول های توموری سرطان پستان و پروستات انجام گرفته و نتایج مطلوبی حاصل شده است.

لبو . مه تارا

۷) لبو بخورید، وزن کم کنید!

چغندر خواص غذایی فراوانی دارد و آن را برای کاهش وزن مطلوب می کند. اول از همه آن ها دارای آب زیاد و کالری کم هستند و مطالعات بسیاری نشان داده که افزایش مصرف غذا‌های کم کالری مانند میوه و سبزیجات با کاهش وزن همراه بوده است. علاوه بر این چغندر به رغم داشتن کالری کم، حاوی مقادیر متوسطی از پروتئین و فیبر است که هر دو این مواد به دستیابی به وزن ایده آل شما کمک می کنند.

فیبر موجود در چغندر همچنین می تواند با کاهش اشتها و افزایش احساس پر بودن، باعث کاهش وزن شود.

این در حالی است که هنوز هیچ مطالعه‌ای اثرات مستقیم چغندر را بر وزن آزمایش نکرده است، اما به احتمال زیاد اضافه کردن چغندر به رژیم غذایی شما می تواند به کاهش وزن کمک کند.

۸) تقویت چشم

جای تعجب نیست که خوردن میوه و سبزیجات برای چشمان شما مفید است؛ به ویژه آن هایی که رنگدانه-های غنی دارند. چغندر حاوی دو ماده Lutein و Zeaxanthin است و تاثیر مثبت این مواد بر روی بینایی به اثبات رسیده است. مصرف این کاروتنوئید‌ها می‌تواند از پیشرفت دژنراسیون ماکولا وابسته به سن که یکی از بیماری های شایع بینایی است جلوگیریکند. دژنراسیون ماکولا به دلیل وجود رادیکال‌های آزاد به عنوان عوامل ایجادکننده‌ی پیری اتفاق می‌افتد؛ بنابراین اگر می خواهید چشمان سالمی داشته باشید، لبو مصرف کنید.

۹) کمک به سلامت کبد

وجود کلسیم، بتالائین، ویتامین‌های B، آهن، و آنتی اکسیدان لبو را به یکی از بهترین خوراکی‌ها برای کبد تبدیل کرده‌است. هم‌چنین لبو صفرا را رقیق کرده و باعث می‌شود به راحتی در کبد و روده‌ی کوچک جریان داشته‌باشد و این به بهبود سلامت کبد کمک می‌کند.

بتالائین موجود در لبو به کبد کمک می‌کند سموم را از بین ببرد. فیبر سمومی را که از کبد دفع شده‌است پاکسازی می‌کند و اطمینان می‌دهد این سموم دوباره وارد بدن نمی‌شود.

به علاوه لبو حاوی روی و مس است که هر دو می‌توانند از کبد در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت کنند.

۱۰) باعث بهبود عملکرد ورزشکاران می شود

چغندر با افزایش اکسیژن رسانی به عضلات از خستگی ماهیچه ها در طول فعالیت های بدنی جلوگیری کرده و باعث افزایش استقامت می شود. اگر ورزشکار هستید حتما لبو یا چغندر را در سبد غذایی خود بخصوص قبل از شروع فعالیت بدنی قرار دهید.

خواص لبو برای پوست و مو چیست ؟

آب چغندر قرمز به علت خاصیت ضد التهابی برای درمان جوش و آکنه بسیار مفید می باشد. بدین منظور کافی است به صورت روزانه صورت خود را با ترکیب آب چغندر و سرکه بشویید تا کاملا درمان شوید.
لبو به علت دارا بودن آنتی اکسیدان های فراوان سبب از بین رفتن چین و چروک ها ی پوست می شود.
نوشیدن هر روز آب لبو برای درمان جای زخم و از بین بردن لکه های پوستی مفید می باشد.
پروتئین و فسفر موجود در لبو برای تقویت و افزایش رشد موها بسیار مفید هستند.

ماسک لبو و آب گرم برای شادابی پوست

لبو تاثیر زیادی بر سلامت پوست و مو دارد. اکنون به معرفی ماسک لبو برای سلامت و شادابی پوست می پردازیم.
ابتدا به منظور از بین رفتن گرد و غبار ، پوست صورتتان را با آب گرم بشویید و منتظر بمانید تا خشک شود تا آب لبو بهتر بتواند به منافذ پوست نفوذ کند.

مقداری لبو را رنده کرده و آب آن را بگیرید و با کمی پنبه ، آب لبو را بر پوست خود بمالید و احتیاط کنید که پنبه با چشم و دهانتان تماس نداشته باشد . تمام سطح پوست صورت را با این ماسک بپوشانید . بعد از اینکه ماسک بر پوستتان کاملا خشک شد ، مجددا با پنبه لایه ا ی دیگر از آب لبو بر پوستتان بمالید و اجازه دهید 30 دقیقه بر پوستتان بماند و بعد آن را با یک لیف و یا حوله نرم آغشته به آب گرم به صورت دورانی پاک کنید.
استفاده از این ماسک باعث شادابی پوست و خوش رنگی آن می شود  از این ماسک می توانید هر دو هفته یکبار استفاده کنید.

خواص لبو برای کودکان

لبو نه تنها برای افراد بالغ، بلکه برای کودکان نیز دارای خواص بسیار است. لبو برای کودکانی که در معرض ابتلا به کم خونی و فقر آهن هستند، بسیار موثر است. همچنین می تواند یبوست را در کودکان درمان و به هضم غذا کمک کند. ضمنا لازم به ذکر است که لبو حاوی بتینین و ویتامین C که این مواد برای پیشگیری از ابتلا به سرماخوردگی و درمان آن، بسیار مفید است

عوارض و مضرات لبو

نوشیدن آب چغندر قند یا آب لبو ممکن است باعث ادرار قرمز یا مدفوع قرمز رنگ شود
مقادیر بالای نیترات موجود در لبو با دارو های خاص مانند نیتروگلیسیرین یا داروهای سیلدنافیل سیترات، تادالافیل و وردوآناآفیل تداخل ایجاد می کند
لبو حاوی مقادیر زیادی اگزالات است که زیاده روی در مصرف آن می تواند باعث ایجاد سنگ کلیه شود.

خواص لبو . مه تارا

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
بستن