تندرستی و سلامت

سیر ، چاشنی شگفت انگیز و گیاه دارویی پر فایده …

سیر یکی از شگفت‌انگیزترین خوراکی‌هاست، از طرفی بسیاری مردم از بوی آن فراری هستند و از طرفی دیگر از آن برای گرفتن بوی بد گوشت و مرغ در غذا استفاده می‌کنند. در واقع سیر نوعی پیاز است که در آشپزی به عنوان عنصری طعم‌دهنده از آن استفاده می‌شود و به خودی خود، عنصر اصلی در تهیه غذا نیست. با این وجود یکی از ملزومات آشپزی است و معمولا در هر خانه‌ای وجود دارد.

هرچند همه سیر را به عنوان چاشنی می شناسند، اما سیرخام یک گیاه دارویی است. زمانیکه درباره خواص و فواید سیر، صحبت می کنیم، باید بوی کمی که این گیاه دارویی ایجاد می کند را هم در نظر بگیریم، هرچند که این بو برای دوستداران این گیاه دارویی نه تنها آزاردهنده نبوده، بلکه حتی ممکن است، دوست داشتنی هم باشد.

خواص سیر

با آمدن فصل سرما و شیوع آنفولانزا و انواع باکتری‌ها، با بالابردن ایمنی بدن می‌توان از ابتلا به این بیماری‌ها جلوگیری کرد، سیرخام یکی از بهترین خوراکی‌ها برای بالا بردن ایمنی بدن است. یکی دیگر از خواص سیر پایین آوردن کلسترول بد خون است و از آنجایی که با بالا رفتن کلسترول خون احتمال ابتلا به بیماری‌های قلبی افزایش می‌یابد، مصرف سیر به سلامت قلب کمک می‌کند.

سیر از ابتلا یا پیشرفت بعضی از سرطان‌ها مثل سرطان روده بزرگ، کبد، معده، ریه، سینه، پوست و مری هم جلوگیری می‌کند. باتوجه به خاصیت آنتی‌بیوتیکی سیر، از آن می‌توان برای میکروب‌زدایی زخم هم استفاده کرد، برای این کار مقداری سیر را له و با الکل مخلوط کرده و پارچه تمیز را به آن آغشته کنید و روی زخم بمالید. همچنین از این خاصیت سیر می‌توانید برای درمان عفونت‌های دهانی هم استفاده کنید برای این کار می‌توانید سیر تازه را بجوید یا از آب سیر، روی عفونت بریزید.

خواص سیر و زیبایی

مصرف سیر، در درازمدت باعث جوانی پوست می‌شود و رشد سلول‌های پوستی را افزایش می‌دهد. آنتی‌اکسیدان‌های موجود در سیر از آسیب‌های ناشی از رادیکال‌های آزاد جلوگیری می‌کند. علاوه بر جوان‌سازی پوست، سیر به از بین بردن جوش‌های صورت و بدن کمک می‌کند. یکی دیگر از تاثیرات سیر بر زیبایی، درمان ریزش مو است. بسیاری از مردم هزینه‌های زیادی برای داروهای شیمیایی و اکستنشن مو می‌کنند در حالی که سیر یک درمان طبیعی کم هزینه است.

سیر،حاوی مقادیر زیادی از املاح و مواد معدنی مثل کلسیم، زینک و سولفور است که به رشد مو کمک می‌کند. خاصیت آنتی‌بیوتیکی سیر، به از بین بردن قارچ‌ها و میکروب‌ها کمک می‌کند و باعث رشد بهتر مو می‌شود. سلنیوم موجود در سیر باعث بهبود گردش خون می‌شود و مواد مغذی به سر راه پیدا می‌کنند.

یک ماسک فوق‌العاده از سیر برای مو

سیرخام و پیاز را خرد کرده یا در مخلوط‌کن بریزید تا تبدیل به خمیر شود. روغن زیتون، نارگیل یا روغن کرچک را در تابه حرارت داده و خمیر سیر و پیاز را به آن اضافه کنید و حرارت را ادامه دهید تا خمیر قهوه‌ای شود. کمی صبر کنید تا روغن سرد شود و سپس آن را فشار دهید تا روغن از خمیر جدا شود. دو قاشق از روغن را برداشته و به کف سر خود بمالید و به مدت 15 دقیقه ماساژ دهید و سپس تمام طول موها را به روغن آغشته کنید و بعد از 30 دقیقه موها را بشویید و  این کار را سه بار در هفته انجام دهید. این کار باعث تحریک فولیکول‌های مو در پوست می‌شود و به گردش خون کمک می‌کند.

عوارض جانبی

مصرف سیر خوراکی برای عموم مردم مطمئن و ایمن می باشد. سیر، می تواند باعث بوی بد دهان، احساس سوزش در دهان و یا معده، سوزش معده، باد شکم، تهوع و استفراغ، بوی بد بدن و اسهال شود. این عوارض جانبی عموما در مصرف سیر خام بیشتر می باشد. همچنین سیر، می تواند خطر خونریزی را نیز افزایش دهد. آسم و سایر واکنش های آلرژیکی نیز در افرادیکه سیر، مصرف می کنند ممکن می باشد.

زمانیکه سیر، بر روی پوست استفاده می گردد، عموما می تواند خطرناک باشد. سیر، می تواند باعث آسیب دیدن پوست به شکل سوختگی شود.

مصرف سیر، در بارداری زمانیکه در مقادیر درست مصرف شود، عموما بی خطر می باشد. سیر، عموما زمانیکه در مقادیر درمانی مصرف می شود، در دوران باردرای پر خطر می باشد.

تداخلات دارویی

مصرف سیر، با داروی ایزونیازید (Nydrazid, INH)، داروهای درمان اچ ای وی / ایدز و داروی ساکوییناویر (Fortovase, Invirase) ممنوع می باشد. سیر، می تواند تداخلی معمولی با داروهای پیشگیری از باردرای، سیکلوسپورین، داروهایی که توسط کبد تغییر می یابند، داروهای ضد پلاکت و ضد انعقاد خون و وارفارین داشته باشد.

با خیال راحت سیر بخورید

با توجه به خاصیت‌های بی‌شمار سیر، مصرف مداوم آن به صورت خوراکی در غذاها یا به صورت ماسک بر روی پوست و مو پیشنهاد می‌شود اما بعضی‌ها به خاطر بوی بد آن، از مصرف آن خودداری می‌کنند. بوی بد سیر هم راه‌حل‌های ساده‌ای دارد که با انجام آنها می‌توانید با خیال راحت آن را مصرف کنید.

بعد از خوردن سیر، برگ تازه نعنا بجوید یا چای سبز و چای دارچینی بنوشید. لیموترش هم بوی سیر را از بین می‌برد. بنابراین لیموی تازه یا نوشیدنی لیموناد بخورید. علاوه بر این‌ها، کاهو و سیب هم برای از بین بردن بوی سیر موثر هستند، پس نگران بوی بد سیر نباشید و آن را در سبدغذایی روزانه خود بگذارید.

خواص سیر . مه تارا

 

 

برچسب ها
مشاهده بیشتر

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

بستن
بستن